Vuurwerkangst

De meeste honden en katten lopen onrustig rond of vluchten zelfs weg van luide knallen en lichtflitsen. Honden en katten houden niet van plotse luide geluiden en zeker niet van vuurwerk. Als baasje kun je gelukkig heel wat doen tijdens de feestdagen.

Geluidstraining

Laat je hond/kat langzaamaan wennen aan nieuwe geluiden. Laat op een zacht niveau een cd met vuurwerkgeluiden afspelen, zo kan het dier op haar gemak hier aan wennen. Beetje bij beetje kunnen we het geluidsniveau verhogen. Deze training kan enkele weken in beslag nemen en is afhankelijk dier naar dier. Probeer ook de hond/kat niet te forceren! Doe dit op haar tempo en beloon goed en kalm gedrag met spel of wat lekkers. Zo zal ze het geluid gaan associëren met iets positiefs.

Creëer een veilige zone in huis

Laat een bange hond of poes zeker niet buiten tijdens het vuurwerk. De radio of tv zacht op de achtergrond laten afspelen kan helpen. Maak ook kleine schuilhuisje: een kartonnen doos of een  kast op een kier voor de kat en een donkere kamer voor de hond of een ander verstopplekje.

Let op je eigen gedrag

Tijdens de trainingen blijf je het best bij je dier, maar weersta toch de verleiding om haar te gaan troosten. Door de hond/kat te  troosten als ze onrustig gedrag vertoont, geef je aan haar de indruk dat er inderdaad iets is om zich zorgen over te maken.

Extra steun

In bepaalde gevallen helpt de geluidstraining niet. Via uw dierenarts zijn verschillende mogelijkheden om de poes of de hond te ondersteunen tijdens de feestperiode.