Vlooien en teken terug in het land

Vlooien en teken zijn kleine bloedzuigende parasieten die voor veel overlast kunnen zorgen bij onze huisdieren. Niet alleen honden en katten zijn gevoelig maar ook de mens, het konijn, de cavia en de fret kunnen hier last van krijgen. Ook wanneer uw huisdier niet buiten komt kunnen ze besmet raken. De eieren kunnen namelijk binnen worden gebracht via uw schoenzolen of kledij.


Wanneer in de lente de temperatuur stijgt kunnen de vlooien zich op een snel tempo vermenigvuldigen. 1 vlo kan tot 50 eitjes per dag leggen! Er kan als het ware een echte vlooienplaag in uw woning ontstaan.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken speelt een groot deel van de levenscyclus van de vlo zich in de omgeving af. Alleen de volwassen vlooien vinden we terug op de hond of kat. De eieren en de larven houden zich schuil in spleten en hoeken van uw woning, in de zetel, het tapijt enz. Daarom is het bij de bestrijding van vlooien van groot belang ook de omgeving te behandelen. Hierbij is enkel stofzuigen en dweilen niet voldoende en zal een bestrijdingsspray voor de omgeving noodzakelijk zijn. Maak de slaapplaats van uw huisdier ook regelmatig schoon.

Vlooien veroorzaken niet enkel erge jeuk bij uw huisdier. Ze kunnen namelijk drager zijn van een lintwormlarve. Neem bij het zien van vlooien best contact op met uw dierenarts, deze zal een gepast product meegeven voor zowel de vlooien als voor de eventuele besmetting van de lintworm. Door het veelvuldig krabben kan de kat of hond kale plekken, bultjes, blaasjes en zwellingen krijgen op de huid. Jonge dieren kunnen bloedarmoede krijgen bij een erge vlooienbesmetting. Sommige dieren hebben een vlooienallergie. Het dier is hierbij allergisch aan het speeksel dat de vlo inspuit. Hierbij is één enkele beet van een vlo voldoende om ontzettende jeuk en letsels veroorzaken. Preventief handelen is dus de boodschap!
 

Teken komen in minder grote aantallen voor, maar zijn daarom niet minder gevaarlijk. Teken kunnen namelijk de ziekte van Lyme, Babesiose en Leishmania overbrengen op uw huisdier. Teken bevinden zich vooral in lage vegetatie zoals struiken en lange grassen. Controleer uw hond dus steeds na een wandeling in de natuur.
 

Een vlooien en tekenbesmetting kan je voorkomen door regelmatig bestrijding toe te passen. Die bestrijding kan men op verschillende manieren. Sommige vlooienbestrijdingsmiddelen zijn giftig voor kat of konijn, opletten hiermee! Het is ook goed om te weten dat een groot aantal vlooien al resistent zijn tegen bepaalde producten, waardoor deze dus niet zullen helpen. In overleg met uw dierenarts zal het best passende product voor uw huisdier gekozen worden.