Mondhygiëne

Uit verscheidene onderzoeken is gebleken dat 80% van de honden en 70% van de katten die ouder zijn dan 2 jaar al tekenen vertonen van tandproblemen.

Het probleem begint met een opeenhoping van tandplak dat op het eerste gezicht niet duidelijk te zien is. Het bestaat voornamelijk uit bacteriën, opgeloste voedingsstoffen en slijm. Het dagelijks verwijderen zorgt ervoor dat tandplak de kans niet krijgt om te verkalken tot tandsteen. Tandsteen zorgt voor een ruw tandoppervlak waarop nog meer tandplak en tandsteen gevormd wordt. Hiermee gepaard, krijgt de hond of kat last van een slechte adem. Na deze fase ontstaat gingivitis ofwel tandvleesontsteking. Rondom de tandbasis is het tandvlees vuurrood, ontstoken en pijnlijk! Ook kleine bloedingen worden soms waargenomen. Tandsteen kan verwijderd worden door uw dierenarts via ultrasone reiniging.

Indien er niet ingegrepen wordt, ontstaan er parodontale aandoeningen. Hieronder verstaan we erge gingivitis, ulceraties (zweren) en zelfs aantasting van het onderliggend botweefsel!
Het ontbreken van tanden (reeds uitgevallen),  loszittende tanden alsook een extreme mondgeur worden dan waargenomen.
Vergevorderde parodontale aandoeningen zorgen voor pijn en erge ongemakken!