Mijn hond is een senior!?

Wanneer is een hond dan oud of een senior?

Gemiddeld stellen we dat een hond een senior is vanaf de leeftijd van 8-9 jaar, dit verschilt sterk van ras tot ras (chihuahua - Deense dog). Het verouderingsproces kunnen we helaas niet voorkomen, maar als eigenaar kunnen we wel voor een optimale ondersteuning zorgen in dit proces.
Zorg als eigenaar voor preventieve maatregelen om gezondheidsproblemen te voorkomen. Zorg dat uw dier lichamelijk én geestelijk actief blijft!
 

Zijn levensbehoefte zal veranderen

Zijn/haar energiebehoefte zal dalen en hierbij gepaard kan het gewicht toenemen.
Voorkom overgewicht. Soms is het beter om een aangepaste korrel te geven om dit te voorkomen. Bij oudere honden kan hun spijsvertering verzwakken. Als eigenaar kun je hier perfect op anticiperen. De stofwisseling zal trager worden en er kunnen problemen met de nieren ontstaan. Het ontwikkelen van artrose, suikerziekte of slechter wordende zintuigen ontstaan soms ook.


Laat een seniorcheck uitvoeren bij uw dierenarts

Vaak zien we als eigenaar niet dat er iets met onze hond scheelt. De veranderingen treden zo gestaag op dat we ze gewoonweg niet waarnemen. Met een seniorcheck sporen we deze ouderdomskwalen op. Soms kunnen deze verholpen worden met heel erg kleine aanpassingen zodat uw huisdier zich opnieuw prettiger voelt.

Enkele voorbeelden van veranderingen kunnen zijn:

  • Meer drinken (en plassen)
  • Stinken uit de bek
  • Verminderde eetlust of net andersom
  • Moeizaam uit de mand komen
  • (licht) manken
  • Meer en sneller hijgen of hoesten
  • Vermageren of verdikken
  • Veranderingen in gedrag

Deze kleine onschuldig lijkende veranderingen kunnen de voorbode zijn van andere aandoeningen. Laat dus zeker jullie hond regelmatig controleren. Dit kan bijvoorbeeld tijdens de vaccinatie.
 

Hersenstimulatie

Zoals daarnet kort opgesomd, kan de oudere hond veranderingen in gedrag vertonen. Hij kan dingen beginnen vergeten of zijn commando’s slechter opvolgen. Sommige honden worden aanhankelijker of kunnen moeilijker alleen zijn. Anderen vertonen agressief gedrag ten gevolge van pijn. Dit laatste is vaak te wijten aan pijnlijke gewrichten (artrose).
De hersenfunctie kan achteruit gaan en er kan dementie ontstaan. Deze laatste processen kunnen vertraagd worden door o.a. de hersenen te stimuleren/te prikkelen.


Onze hond stimuleren

Als eigenaar kunnen we onze hond helpen om deze processen te vertragen door onze hond geestelijk te prikkelen. Ook al zijn de lange boswandelingen verleden tijd, dan maak je met je hond op andere manieren plezier!

Voorbeeld 1: stokje zoeken via geur

Het reukvermogen van de hond neemt (bijna) nooit af. Dit kunnen we goed benutten bij deze prikkeloefening!
De oefening kan overal uitgevoerd worden, maar probeer het eerst in een vertrouwde omgeving zoals jullie tuin.

Materiaal: 5 identieke houten stokjes (10 cm lang en 1.5 à 2 cm dik)

4 van de stokjes leg je gewoon buiten, zodat deze de geur van buiten opnemen en dus niet ‘speciaal’ zijn. Het 5e stokje steek je gedurende minstens 30min in uw broekzak of in de handen houden. Dit om het stokje jou ‘speciale’ lichaamsgeur te laten krijgen.
Laat de hond zitten en houd het voorwerp voor zijn neus, zodat hij kan ruiken. Als hij eraan likt is dat prima, want zo neemt hij nog meer geur op. Eventueel gooi je het stokje weg zodat de hond dit voor jou ophaalt. Haal daarna het voorwerp weer weg en herhaal dit meerdere keren. Let er op dat telkens bij het aanbieden van het stokje, de hond goed aan het stokje ruikt.

STAP 2: APPORTEREN
Laat de hond zitten en leg het ‘speciale’ stokje met uw geur op zo’n twee meter voor de hond. Laat hem het voorwerp halen. Leg nu een rijtje van 4 geurloze houtjes achter elkaar neer, met een tussenruimte van vijftig centimeter. Leg het ‘speciaal’ (naar jouw ruikende) stokje op ruime afstand van die rij. Laat de hond dat houtje apporteren. Beloon uitgebreid. Doe dit een paar keer.
STAP 3: IN DE RIJ
Haalt uw hond vlot het apart liggende stokje, dan gaat u dit stokje (dat ondertussen uw geur en dat van de hond heeft) vooraan in de rij blanco houtjes leggen. Gaat dit goed? Leg dit stokje dan eens op een andere plaats tussen de rij van niet ruikende stokjes.
Gaat het niet goed, verminder dan eventueel het aantal blanco houtjes, zodat er minder keuze is.
STAP 4 EN VERDER: MOEILIJKER MAKEN
Dit kan met zwakkere geuren. Een zwakkere geur is een geur dit nog niet lang op een voorwerp zit. Voorbeeld: het stokje maar even tussen je handen wrijven

Voorbeeld 2: (vreemd) voorwerp zoeken

Pak het favoriete speeltje van je hond. Dit speeltje bevat al je geur en die van de hond (door veelvuldig gebruik). Verstop dit op het terras, ergens in de tuin, ergens in huis maar niet te moeilijk!
De eerste keren mag/moet de hond zien dat je wegloopt met het voorwerp. Later gooi je het voorwerp weg zonder dat de hond dit ziet. Als dit lukt dan gooi je op wandeling het voorwerp eens in de graskant, in het bos. In de eerste fase mag de hond dit nog zien en horen, later niet meer. Telkens wanneer de hond mag beginnen met zoeken, gebruik je steeds het zelfde commando (dit moet een commando zijn dat hij nog nooit gehoord heeft en redelijk verschillend is van zijn andere commando’s). Enkele voorbeelden: ‘breng het’, ‘zoek’, ‘ruik’, ‘find’, ‘take it’, enz.

De volgende stap is om het voorwerp op moeilijker plaatsen te verstoppen: onder houtblokken of stenen, in het lange gras. Zodat de hond meer en meer met zijn neus dient te werken ipv. combinatie neus/zicht.

Tijdens de laatste stap maken we het de hond nog moeilijker door de hond te laten zoeken over een groter gebied. Laat de hond zitten en trek zijn aandacht. Jij (de spoorlegger) wandelt weg met het speeltje (zorg dat de hond dit ziet) en maak een geurvlak (vb: een groot vierkant van 5 x 5 m), wandel dit af en buk je enkele keren alsof je het speeltje weglegt. Leg het speeltje dan uiteindelijk toch eens neer (waar hij het niet rechtstreeks ziet). Zorg er voor dat je tijdens het wandelen met je voeten goed wrijft over de grond (dit is het geurspoor). Wandel terug gewoon via een boog naar je hond toe en laat hem je lege handen zien. Geef hem dan opnieuw het aangeleerde commando.

Oefening 3: voeding uitzoeken

Sommige honden zijn niet te motiveren, tenzij! Met voeding!

Neem 3 of meer gelijke ondoorzichtige doosjes en maak bij elk een gaatje in het deksel. Bevestig de doosjes vast op een plank of zorg er voor dat er een zware steen in de doosjes kan. (De hond mag niet per ongeluk een doosje omverwerpen en zo het lekkers vinden. Hij moeten werken voor z’n lekkers!).

Toon in eerste instantie in welke doos u het lekkers verstopt en zet de hond aan tot zoeken. Gebruik een specifiek commando hiervoor. Als hij de oefening begrijpt, dan verstoppen we het lekkers zonder dat hij het ziet. Als de hond hoorbaar ruikt en/of met zijn lichaamstaal (let op: oorspel, staart enz…) laat zien dat hij het lekkers gevonden heeft, dan open je het deksel en krijgt hij z’n lekkers.

Wanneer je deze oefeningen allemaal te omslachtig vindt (nochtans zijn ze dikke fun en bieden ze quality time samen!). Je hebt er helemaal geen tijd voor of je wil hem bezig houden wanneer je er niet bent, kun je in de handel ook voederpuzzels/brainpuzzels vinden. Op de praktijk hebben we trouwens ook een klein assortiment!
 

Voedingspatroon

Daarnet hadden we het al over een eventuele wijziging in de hond zijn voedingspatroon. Dit kan veel varianten hebben, van vraatzucht tot een heel erg moeilijke eter. Van verdikken ondanks weinig te eten tot fel vermageren ondanks een goede eetlust.

Weet als eigenaar dat een ouder wordend dier aangepaste noden en behoeftes heeft. Ga zeker op zoek naar een geschikte voeding. Doe dit in samenspraak met je dierenarts, zij kunnen advies geven aangepast aan de noden van jullie hond.