Hond, kat of fret mee op reis

Binnen de Europese Unie zijn de regels voor het reizen met gezelschapsdieren aangepast en strenger geworden sinds 29 december 2014. Een belangrijke en vaak niet geweten verandering is de vaccinatie tegen hondsdolheid of rabiës. Deze mag pas voor het eerst gegeven worden aan een leeftijd van 12 weken en is pas na 21 dagen geldig. Dit wil zeggen; wanneer u als eigenaar een pup, kitten of fret vanuit het buitenland haalt, dit pas kan na het inenten tegen hondsdolheid.

Bij het invoeren van gezelschapsdieren in de Europese Unie werden de controles verscherpt en als het dier uit een risicogebied komt bent u als eigenaar verplicht om het dier ter controle aan te bieden op de plaats van binnenkomst.

Gezelschapsdieren die binnen de EU reizen moeten vergezeld zijn van een Europees paspoort, alsook moeten ze correct gevaccineerd, geïdentificeerd en geregistreerd zijn. Het is aan te raden om een gepaste ontworming toe te dienen bij vertrek en na thuiskomst, in bepaalde landen is dit trouwens verplicht. Eveneens is het raadzaam om ook een geschikt product tegen ectoparasieten (vlooien, teken, zandmuggen, steekvliegen, enz) te voorzien.

Honden  die binnen België reizen en ten zuiden van Samber en Maas trekken of eender waar in België op een camping of caravanpark vertoeven, moeten verplicht gevaccineerd worden tegen hondsdolheid.