FEBRUARI : maand van de tandverzoring!

Als eigenaar kunt u veel voorkomen, maar er zijn enkele factoren die tandproblemen bevorderen:

De ouderdom van uw huisdier: er worden meer tandproblemen vastgesteld bij oudere honden.
Het ras: bij kortsnuitige rassen staan de tanden te dicht opeen of schuin.
Kleine rassen hebben vaker problemen op jonge leeftijd.
Abessijnse, Somalische katten en Britse kortharen hebben een predispositie voor tandproblemen, maar andere (ras)katten kunnen er ook gevoelig aan zijn.


Hoe en waarmee moet je als eigenaar nu de tanden poetsen?

Dit kan met een speciale tandenborstel (te verkrijgen bij uw dierenarts). Het is uit den boze om gewone tandpasta te gebruiken, deze bevat namelijk fluor en mag dus niet ingeslikt worden. Een hondentandpasta is bijgevolg een must, deze is eveneens bij uw dierenarts te verkrijgen.
 

Hoe beginnen we hieraan?

Leer dit uw hond van kleins af aan. Dit is niet steeds mogelijk wanneer het om een geadopteerde hond gaat, maar over het algemeen blijft het aanleren hetzelfde. Lijn uw hond aan en neem een gemakkelijk houding aan, bvb zittend op een stoel met de hond tussen de benen. Breng wat tandpasta op uw vinger aan en laat de hond hieraan ruiken en likken. Vervolgens met de vinger over de tanden gaan. Eens deze stap lukt, kunt u als eigenaar overgaan op de tandenborstel. Poets in draaibewegingen, zowel bovenop de tand als de zijkanten. Vergeet de achterste kiezen niet! Beloon de hond steeds met uw stem en nadien met bvb een balspelletje.
 

Bestaan er nog hulpmiddelen?

Ja, deze zijn er zeker! 
Buiten het geven van harde korrels en het poetsen van de tanden, bestaan er nog allerhande kauwsticks. Wel opletten dat veel van de sticks, te verkrijgen via de dierenshop, enorm veel suikers bevatten en vaak niet hard genoeg zijn. VeggieDent® is een (h)eerlijk product en zorgt voor vermindering van tandplak, tandsteen en zorgt voor een frisse adem. Dit is te verkrijgen via uw dierenarts. Het product Orozyme® bucco-fresh dental croq wordt als snoepje gegeven en bevat dezelfde eigenschappen als de VeggieDent®. Het is ook uitstekend toe te dienen aan katten, want het tandenpoetsen bij katten verloopt heel vaak minder vlot tot onmogelijk. Orozyme® heeft ook nog kauwsticks en de Orozyme® Bucco-fresh. Dit laatste is een voedingssupplement waarvan de hond dagelijks een portie over het voer mag krijgen. Het bevat gedroogde algen wat slechte adem verhelpt. Er bestaan dus verscheidene producten. Samen kan er een product gekozen worden dewelke het best bij uw dier past.