Een goede hond

In 'Voor hetzelfde geld' op 21 september was er een reportage over een goede hond en de kostprijs die hieraan vasthangt. 

Wat kost een goede hond?
Een hond kopen kost geld, gemiddeld zo'n 250 euro. En wat opvalt, er zijn binnen één ras goedkope honden maar ook erg dure honden. Ook waar je de hond koopt, heeft een invloed op de prijs. Vreemd toch?Britt trekt met de verborgen camera op onderzoek: wat kost een hond en waar moet je op letten bij de aankoop van een nieuwe hond? Tijdens haar onderzoek ontdekt ze dat veel hondenverkopers het niet zo nauw nemen met het welzijn van de hond.

Kijk uit voor broodfok
Als je een puppy koopt, is het belangrijk dat je het moederdier mag zien. Zo weet je zeker dat het om een pup gaat die hier is geboren en geen importdier uit een voormalig Oostblokland.Britt gaat langs bij dierenwinkels en fokkers. Daar ziet ze heel veel puppy's maar geen enkel moederdier. De hondjes zitten samen in kooien of achter glas. Ook het paspoort van een hondje inkijken is blijkbaar niet vanzelfsprekend.  Britt kan dus niet vaststellen hoe oud de diertjes zijn. Dit ruikt naar broodfok: fokkers bij wie het welzijn van de dieren ondergeschikt is aan hun economisch belang, geld verdienen. Een hond kopen uit broodfok brengt mogelijk risico’s met zich mee: Zo zijn de dieren vaak niet voldoende gesocialiseerd, ze worden vaak niet tijdig ontwormd of gevaccineerd en ook inteelt komt voor. 

 

 


Bron: één: voor hetzelfde geld