Blijf!

Elke hondeneigenaar kent of herkent wel de meeste basiscommando’s, waaronder het commando ‘blijf’.  Tijdens de puppytrainingen of hondenschool leren ze dit commando aan, in de meeste gevallen volstaat het dat de pup/hond een 20 tal seconden blijft liggen. Een trotse eigenaar gaat dan naar huis met een ‘geleerde’ hond. Vaak vergeten ze dat het thuis blijven herhalen en trainen van de aangeleerde commando’s essentieel is om de vaardigheden te behouden en ook verder te ontwikkelen. Gelukkig staat op het aanleren van commando’s geen leeftijd, al is het wel zo dat honden naarmate ze ouder worden, wat koppiger zijn of hun zin in spel verliezen.

Maak altijd duidelijk een onderscheid tussen ‘wacht’ en ‘blijf’. ‘Wacht’ is een commando van korte duur, bijvoorbeeld: wachten om over te steken. Het wordt dus steeds gekoppeld aan ‘zit’, vanuit deze houding kan de hond snel terug in beweging komen. Zo weet de hond dat dit een commando van korte duur is.
Met het commando ‘blijf’ maak je duidelijk aan de hond dat deze voor een langere tijd op dezelfde plaats moet blijven dus is het logisch dat je hem hierbij laat liggen. Enerzijds gebruiken we ‘zit’ en ‘wacht’ en anderzijds, voor een langere periode, gebruiken we ‘plaats’ en ‘blijf’. Beide commando’s leren we de hond stap voor stap aan. Te beginnen met het commando ‘zit’ of ‘plaats’.

TIP: Gebruik voor zitten en liggen best 2 totaal verschillende woorden met andere klanken. ‘Zit’ en ‘lig’ klinken in de oren van de hond bijna hetzelfde, dit zorgt voor verwarring. Kies beter voor ‘zit’ en ‘plaats’.

TIP: Eens het commando gekend is (bijvoorbeeld: ‘zit’), gebruik dan altijd hetzelfde commando en maak van ‘zit’ niets plots ‘zitten’. Ook dit zorgt bij de hond voor verwarring en voor frustratie als eigenaar.

Om de commando’s ‘zit’ en ‘plaats’ aan te leren, doen we dit als de hond dicht bij de eigenaar is. Zorg er altijd voor dat de hond aandacht voor je heeft en zolang de hond dit commando nog niet beheerst, kan er niet overgegaan worden op de volgende stap. Vervolgens maak je met je hand het ‘stop’-signaal en zeg je het commando 'plaats', gevolgd door 'blijf', dan wacht je een tel of 3. Indien de hond blijft liggen beloon je hem met iets lekkers of spel. Vergeet nooit om de hond uitbundig te belonen. Tijdens de laatste stap worden het frequentst fouten gemaakt. Je herhaalt stap 2 en langzaamaan ga je wat passen achteruit, indien de hond blijft liggen, beloon je hem opnieuw. Je laat de hond nooit naar je toe komen, maar gaat zelf terug naar hem. Zo voorkom je dat hij uit zichzelf die stap onderneemt.

Deze aangeleerde commando’s kunnen de hond in allerlei omstandigheden helpen. Zo zijn ze onder andere nuttig tijdens trainingen, bij het aanleren van trucjes. Maar vergeet ook niet dat dit simpele commando van belang is bij bijvoorbeeld drukke wegen, rondslingerende glasscherven enz.