Baarmoederontsteking

Als u als eigenaar geen intentie hebt om met uw teef te kweken, is het aangeraden om haar te laten steriliseren. Dit heeft veel voordelen! Bij niet gesteriliseerde teven kunnen er namelijk een aantal ernstige problemen ontstaan. Eén hiervan is een baarmoederontsteking ook wel pyometra genaamd.

Elke vrouwelijke hond, jong of oud, groot of klein, eender welk ras, kan een pyometra krijgen.
Een baarmoederontsteking is een levensbedreigende infectie waarbij de baarmoeder zeer sterk gevuld raakt met etter, bacteriën, afgestorven weefsel en gifstoffen. Eens in deze fase, is een operatie de enige manier om het dier te genezen. Sterilisatie op jonge leeftijd voorkomt dit, maar oudere teven kunnen ook nog gesteriliseerd worden.

Eigenaren zien soms af van het idee om hun hond te laten steriliseren. ‘Ze zal verdikken’ of ‘Haar vacht zal veranderen’. Het verdikken komt niet door de operatie. Wat wel zal veranderen is haar energiebehoefte. Deze zal met 1/3e dalen. Dit wil niet zeggen dat ze 1/3e minder eten mag krijgen maar wel een minder calorierijke voeding met meer vezels. Is zeldzame gevallen zien we veranderingen in de vacht, onder de vorm van een meer pluizige vacht. Door de hond meer vachtverzorging te geven is dit ook opgelost. Deze eventuele ‘ongemakken’ wegen niets op tegen het feit dat een baarmoederontsteking een dodelijk afloop kan hebben bij het te laat opmerken door de eigenaars.

Hier zijn ook enkele foto’s terug te vinden van enkele ernstige gevallen in onze praktijk.