Oververhitting bij konijnen

Daar is de warmte: Tijdens warme zomerdagen letten we op onze honden en katten. We voorzien koeltematjes, koelsjaaltjes- of vestjes. We gaan vroeg in de ochtend of lekker laat op de avond even met ze buiten. We maken hondenijsjes of zetten de ventilator en laten de rolluiken zakken zodat onze huiskat het naar zijn zin heeft. Wat met onze konijnenvrienden? Bij warme dagen vanaf 25°C hebben zij het al moeilijker.

Wilde konijnen schuilen diep in hun holen, maar onze tamme konijnen hebben deze mogelijkheid vaak niet.

Tips en to do’s voor konijneneigenaren:

  • Zet hun schuilhok in de schaduw (let op voor de beweging van de zon);
  • Evt een nat wit laken over het dak leggen (zorgt voor verkoeling)
  • Dagelijks de achterhand controleren op aangekoekte diarree (aasvliegen leggen er hun eitjes in en de maden tasten/vreten de huid en onderliggende weefsels aan)
  • Koelelementen uit de vriezer in een handdoek wikkelen en in het hok leggen
  • Zorg dat hij kan graven of onder zijn hok kan, dit geeft verkoeling
  • Is de buitentemperatuur in de schaduw toch meer dan 27°C?  haal hem in huis!

Hoe herken ik een konijn dat last van de warmte heeft of oververhit raakt? Snelle oppervlakkige ademhaling Konijn ligt languit met zijn achterpoten uitgestrekt De oren staan open of flapperen lichtjes heen en weer Ogen half gesloten De oren voelen echt warm aan Minder eetlust Diarree Konijn is apathisch en ligt op zijn zij (shock) SPOEDEISEND! Bij vermoeden van oververhitting bij een van je konijnen. Haal zo snel mogelijk het dier in huis. De oren kun je met koud (geen ijskoud!) water afkoelen. Meet zijn temperatuur, vanaf 41°C moet je meteen je dierenarts bellen. (de normale lichaamstemperatuur bedraagt tussen de 38-39°C, bij warme dagen kan dit stijgen.) Zorg dat je konijn niet in de tocht zit! Klik op een van onderstaande links om een filmpje van oververhitting bij konijnen te zien https://www.youtube.com/watch?v=omt608YlLl4 https://www.youtube.com/watch?v=DOlxkVKbT0Y