NIEUW: Artrose zorgprogramma op de praktijk

Wist u dat artrose de meest voorkomende gewrichtsaandoening bij honden is? 1 hond op 5 krijgt vroeg of laat artrose. Bij honden ouder dan 8 jaar heeft zelfs 80% last van artrose.

Gezien de leeftijd van uw viervoeter, willen wij u graag informeren over deze aandoening zodat u als eigenaar zo optimaal mogelijk voorbereid bent en tijdig de symptomen kan herkennen.

Het ontstaan van artrose heeft verschillende oorzaken. Het kan ontstaan door ouderdom maar ook door trauma, overgewicht, intensief bewegen, overbelasting van gewrichten of door een afwijking van de vorm/aansluiting van het gewricht.

Bij artrose vindt er slijtage plaats in het gewricht en dit zien we bij de hond voornamelijk in gewrichten zoals de knie, heup, de elleboog en soms aan de ruggenwervels . Een normaal gewricht bestaat uit 2 botten waarvan de botuiteinden beschermd worden door een laagje kraakbeen. Bij artrose zal dit beschermend kraakbeenlaagje verdwijnen waardoor schokken minder goed opgevangen worden en de 2 botten die het gewricht vormen over mekaar gaan schuren.  Zoals u zich kunt voorstellen, brengt dit ongemak en pijn met zich mee. De losgekomen kraakbeenstukjes zullen in het gewricht een ontstekingsreactie veroorzaken waardoor het gewricht minder beweeglijk wordt en nog meer kraakbeenschade ontstaat.

De gewrichtsslijtage kan niet gestopt worden, wordt ook steeds erger en zal meer en meer pijn kunnen veroorzaken. Dit betekent echter niet dat we er niets aan kunnen doen! Integendeel! We kunnen de vicieuze cirkel van kraakbeenschade, ontsteking en pijn doorbreken. In veel gevallen kunnen we met een gepaste behandeling zorgen dat de artrose minder snel verergert en uw hond weer pijnvrij of minder pijnlijk kan bewegen.

Hoe herkent u artrose? De meest voorkomende verschijnselen bij gewrichtsproblemen zijn: Stijf opstaan na een langere tijd liggen, stijfheid na activiteit, moeilijker in de auto springen, moeite hebben met langere wandelingen of gewoon minder willen wandelen, kreupel lopen aan 1 of meerdere poten en bijvoorbeeld veel meer slapen. Als u 1 of meerdere van deze symptomen waarneemt, is het belangrijk om actie te ondernemen en advies te vragen aan uw dierenarts.

De behandeling van artrose bestaat uit 4 stappen. Door combinatie van de verschillende behandelingen krijgt uw hond de beste ondersteuning.

Pijnbestrijding
Voeding en/of voedingssupplementen
Gewichtscontrole
Beweging

Als er bij uw hond artrose is vastgesteld, zal onze dierenarts een op maat behandelplan voor uw hond opstellen. Onderdeel van dit behandelplan is het artrosezorgprogramma. Met het artrosezorgprogramma zorgt u er als eigenaar voor dat uw hond, elke dag, zo optimaal mogelijk kan genieten en bewegen. Voor honden met artrose is het namelijk van belang regelmatig en gecontroleerd te bewegen en hier heeft u als eigenaar veel invloed op. Het is belangrijk de gewrichten soepel te houden en de spieropbouw te ondersteunen, anders komen de gewrichten nog meer onder druk te staan.

Wij als praktijk zullen de zorg dragen dat u als eigenaar de juiste bewegingsoefeningen aanleert en met uw hond kunt uitvoeren. Dmv een goede opvolging van uw hond in een specifiek artroseconsult zorgen wij ervoor dat de ongemakken en pijnsymptomen zo lang mogelijk uitblijven en geven we honden met artrose een hogere levenskwaliteit.

Hoe eerder u start met een goede begeleiding, hoe groter de kans dat uw huisdier nog lang pijnvrij en gelukkig door het leven kan gaan.

Denkt u nu wellicht, mijn hond zou wel eens artrose kunnen hebben en ik wil hier iets aan doen? Neem dan contact met ons op voor meer informatie en een gratis intakegesprek. Wij helpen u graag op weg naar de beste ondersteuning voor uw viervoeter.


Hieronder alvast een link naar onze facebookpagina.
Je kunt een sneakpreview zien van een van de vele mogelijke oefeningen die we jullie samen aanleren.

https://www.facebook.com/dapjokepottie/videos/113499570088115/